Sivut

21.1.2015

Tammikuu 2015: Suunnittelua


 Nyt on vuosi vaihtunut ja voidaan laskea jo viikkoja siihen, kun seikkailumme alle puolen vuoden päästä starttaa! Monenlaista valmistelua on jo tehty, mutta paljon pitää vielä tehdä: vuorotteluvapaan järjestelyt, menomatkan aikataulut laivayhteyksineen, asunnon vuokraaminen, vakuutusasiat…

Aivan äsken otimme yhteyttä vuokranantajaamme, jonka kanssa kävimme katsomassa asuntoa viime kesänä. Varmistimme tulomme. Vielä pitää selvittää, kuinka vesi- ja sähkösopimus tehdään, entä jätehuoltosopimus? Tarvitsemmeko jonkinlaisen kotivakuutuksen, jollainen Suomessa vuokralaisilta yleensä vaaditaan?
Suurlähetystökin saa nipun kysymyksiä. Koska olemme Kreikassa yli puoli vuotta, meidät katsotaan maahanmuuttajiksi. Autosta ja moottoripyörästä pitää maksaa veroa ja muutkin veroasiat sumplia, vaikka muut verot maksammekin Suomeen. Pitääkö ilmoittautua viranomaisille ja antaa osoitetiedot? Paljon selviää netistä, mutta tarkennuksia kaivataan.

Vuorotteluvapaasäännöksiin tuli muutoksia viime vuonna. Aiemmin riitti kymmenen vuoden työhistoria, nykyään vapaalle mielivältä työntekijältä vaaditaan 16 vuotta tehtyä työtä. Nämä ehdot täyttyvät, se on varmistettu jo hyvissä ajoin. Myöhemmin keväällä laaditaan työnantajan kanssa sopimus vuorotteluvapaasta. Sen kanssa lähestytään omaa työttömyyskassaa, joka laskee korvauksen. Sen suuruus on 70 prosenttia siitä työttömyyspäivärahasta, jota saisi, jos jäisi työttömäksi ja se on veronalaista tuloa. Työttömyyspäiväraha, johon vuorottelukorvaus perustuu, lasketaan niistä palkkatuloista, jotka on saanut vuorotteluvapaata edeltävän 52 viikon ajalta (lisätietoja TE-palvelut.fi).

Harkinnassa on ottaa b-hepatiittirokotus, joskaan varsinaista riskialuetta Kreeta ei ole. Mutta jos vaikka siellä joutuu sairaalahoitoon, on aina pieni riski saada tartunta. Jos EU-maassa sairastuu tilapäisen oleskelun aikana saa eurooppalaisella sairaanhoitokortilla lääketieteellisistä syistä välttämätöntä sairaanhoitoa samoin ehdoin ja kustannuksin kuin maan omat asukkaat. Kelasta voi hakea jälkikäteen korvausta, jos hoidon maksaa itse. Eurooppalaiset kortit on jo hankittu, henkilöllisyyskortti pitänee hakea myös, niin ei tarvitse olla aina liikkeellä passin kanssa.

Toisaalta suunnittelemme hieman yli vuoden oleskelua, joten sekin pitää selvittää, voimmeko saada sairaanhoitoa Kreikassa samoin ehdoin kuin muuten. Yli kolmen kuukauden ulkomailla oleskelusta pitää joka tapauksessa ilmoittaa Kelalle.

Koirien matkaa on alettu valmistella jo marraskuussa. Ostimme niille kuonokopat, joita on mallailtu pari kertaa. Totuttelu pitää aloittaa hyvissä ajoin, jotta matkan tuoma stressi ei lisäänny, jos laivalla täytyy käyttää epämiellyttävää varustetta.

Cara kävi rokotettavana ja saamassa mikrosirun, jonka koodi merkittiin sen uuteen lemmikkipassiin. Nyt on molemmilla koirilla matkustusasiakirjat olemassa.

Caralle on tehty pyöräilyvarusteet. Pikku-vanhus ei varmasti jaksa enää ravata pyörän rinnalla varsinkaan mäkiä ylös helteessä. Siksi minun pyörääni on tehty tavarateline ja Caralle varusteltiin pyörän kori. Siinä on pehmustettu pohjaosa ja matalat reunukset, jotta tassut eivät lipsu korista ulos. Korin säleikkö jätettiin auki ilmanvaihdon turvaamiseksi, mutta Sarppasella on turvana pussi korin päällä, jotta se ei hyppää korista pois. Pää jää näkyviin pussin aukosta. Myös tämän laitteen käyttö vaatii totuttelua ja siksi se tehtiin valmiiksi jo nyt.

Monenlaista siis on vielä selvitettävä ja tehtävä ennen kuin voimme hypätä autoon ja lähteä matkaan!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti