Sivut

30.6.2015

Tyyntä myrskyn silmässä

Oliivipuut - melkein ikuisia.
Havahduimme pari päivää sitten ihmettelemään, mitä valtakunnassa mahtaa olla meneillään, kun Suomen suunnasta rupesi tulemaan niin huolestuneita yhteydenottoja. Moni tuttava varmisteli, että onhan meillä nyt tarpeeksi käteistä rahaa. Oli pakko kaivautua netin syövereihin etsimään tietoa ikuiselta tuntuvasta aiheesta, Kreikan ja muun Euroopan hiekkalaatikkoleikistä. Emme ole rasittaneet itseämme liialla median seuraamisella ja arjessamme kriisi ei ole missään näkynyt.

Tänään teimme varta vasten ekskursion Ierapetraan katsomaan, onko siellä jonot pankkiautomaateilla tai olemmeko jo ihan mattimyöhäisiä ja jäämme nuolemaan näppejämme, jos yritämme täydentää pikkuhiljaa hupenevaa käteiskassaa. Täällä päivittäistavarakauppa ja isommatkin maksutapahtumat, esimerkiksi auton huolto, hoidetaan käteisellä.

Kriisi näkyi ainoastaan pita-paikan tv-ruudulla, jolla pyöri nonstoppina uutiskatsaus. Aika lohdutonta kuvaa Ateenasta siellä näytettiin: ihmiset jonottavat pankkiautomaateilla ja nostoja on jyvitetty tälle viikolle, jotta käteisvaroja ylipäätään riittäisi. Kukin saa nostaa vain tietyn summan, ainakin tänään 60 eurolla saa luvan pärjätä. Ihmiset ovat kaikki suljettujen pankkien edustalla. Näyttää pahasti joukkohysterialta.

Turisteja kohdellaan toisin: ulkomaisten korttien käyttöä ei ole rajoitettu. Matkanjärjestäjät kehottavat näköjään kuitenkin ottamaan mukaan käteistä kotimaasta ja varaamaan myös pikkurahaa kolikoita myöten. Vastarahoista voi tulla kassoilla pulaa jossakin vaiheessa.

Meitä ennen Piraeus-pankin, joka on täällä yksi suurimpia pankkeja, automaatilla oli kaksi nuorta miestä, joilla tuntui olevan kovin hilpeä meininki. Siinä huuli lensi, aivan emme saaneet selvää, oliko aiheena kriisi vai jokin ihan muu.

Me saimme tehdä nostot rauhassa ja sekä suomalainen että kreikkalainen tilimme antoi kiltisti lypsää rahaa. Emme kylläkään yrittäneet nostaa Kreikan tililtä yli sitä kuutta kymppiä. Yritimme neljää kymppiä, mutta pankki ehdotti, että nostaisimme muun summan, esim. 50 euroa. Saattaa olla, että pienempien seteleiden tilalle oli ladattu viiskymppisiä. Suomen tililtä otimme useamman satasen mutta emme tunteneet tarvetta sen kummempaan hamstraamiseen.

Seuraavat asiakkaat tulivat, kun olimme kuittia vaille valmiit, joten minkäänlaista ruuhkaa ei ollut. Kotimaassa on Prisman pankkiautomaateille erehtyessään saanut seistä odottamassa vuoroaan, ja aiemmilla lomillamme olemme monesti joutuneet Kreikassa jonottamaan pankkikoneille. Nyt oli siis tavanomaista hiljaisempaa, vaikka Ierapetra ei mikään turistirysä toki olekaan, vaikka kolmanneksi suurin Kreetan taajamista onkin.

Pita-baari Stoan kokki veisteli meille, paitsi makoisat possunlihat vartaistaan, myös laskusta. Hän huomasi, että seuraamme uutisia TV:stä ja kävi välillä itsekin lukemassa otsikot. Hän pyysi meiltä yhdeksää euroa – ei sittenkään, vaan yhdeksäätuhatta dragmaa, kun aloimme kaivella kuvetta aterian päätteeksi. Naureskellen siis siinäkin kuitattiin koko kriisi, että kyllähän niitä dragmoja aika monella kotoa jokunen löytyy, niin meiltäkin Suomesta. Nyt on jännittävää, kun ei tiedä, mitä huominen tuo tullessaan. Mutta eeei kai sentään… Kyllä tilanne varmaan taas kerran laukeaa.

Harmittavasti vain esimerkiksi suomalaiset pankit menevät mukaan hutunkeittoon ja alkavat sotkea ihan tavallisten ihmisten kuvioita. Saimme tiedon, että OP ei välitä maksuja kreikkalaisille tileille. Olemme joutuneet kyselemään pankistamme Suomessa, pitääkö meidän ruveta firmaa vaihtamaan, kun olemme laittaneet kuukausittaisen pikku siirron kotimaan tililtämme kreikan tilille, jotta saisimme käyttää käteiskorttia täälläkin pienemmillä kuluilla. Muutamia laskujakin olisi saatava maksetuksi, mutta nähtävästi pitää vain vinguttaa Visaa niin kuin turistit, jos Suomen tililtä ei pääse maksamaan Kreikkaan.


Toisaalta täällä ei juuri käytetä pankkikortteja maksamiseen. Auton vanhat kesärenkaat oli aika päivittää, ne vetelivät viimeisiään, kun lopulta saavutimme määränpäämme. Vetoakselin laakerikin haluttiin tarkistaa, pientä ääntelyä mielestämme sillä suunnalla. 

Kun kysyimme, maksammeko huollon mieluummin käteisellä vai kortilla, johtaja Dimitris alkoi levitellä käsiään: ei hänellä tällä hetkellä edes ole korttipäätettä. Hän on vuosien varrella neljästi ottanut pankin tarjoaman laitteen vastaan, mutta i-ki-nä ei kreikkalainen asiakas ole tarjonnut maksua pankkikortilla. Ihan turha sellainen laite olisi. Johtajan pöydällä oli juuri käyttöön otetun langattoman puhelinkeskuksen laatikot, joten ei siellä tekniikkaa kuitenkaan vierastettu. 

Suomalaisista voi tuntua oudolta kreikkalaisten ryntääminen nostamaan rahansa pois pankeista, mutta tätä taustaa vasten sen melkein ymmärtää. Jos raha on täkäläiselle edelleen jotakin, mikä pullottaa lompakossa, eikä bittivirtaa verkossa, kuten suomalaiselle, huoli omista rahoista on juuri niin konkreettinen. Ne pitää saada tyynyn alle, pois pankista, josta ne voivat joutua talouselämän pyörteen imuun ja ties minkä ulkomaalaisen koronkiskurin haltuun.

Tässä kohden miettii suomalainen, että mitä se kreikkalainen minusta nyt ajattelee, olenhan yksi niitä velkakirjojen vartijoita. Ei isompaa huolta. Yhdessäkään otsikossa tai pilapiirroksessa ei täällä ole Suomi vilahtanut meidän näkyviimme. Eivät täällä edes virkamiehet ole varmoja siitä, onko Suomi EU:n jäsen, vaan kyselevät meiltä sitä otsa kurtussa. ”Failand. Is it in European Union?”

Turisti ei Kreetalla todennäköisesti kriisiä näe. Se siirretään maton alle kuin tahra lattiassa. Kreikka elää turismista ja me ulkomaalaiset olemme täällä paikallisille lypsävä lehmä, elannon tarjoaja. Kohtaamme vain hymyileviä, palvelualttiita ihmisiä, jotka tekevät lujasti töitä koko sesongin ajan, jotta saisivat vuoden toimeentulon kokoon. Nyt siitä pitää riittää vielä Ateenan serkuillekin.


Aurinko on nyt laskenut ja ylihuomenna kuu on täysi, vaikka kyllä se nyt jo mukavan suurena meren yllä kellottaa. Oliivipuut havisevat ikuista havinaansa ja kaskaat ovat vaienneet, sirkat ottaneet niiden paikan. Kohta pöllö aloittaa huutelunsa aivan varmasti. Vain euro ei ole varmaa, mutta se ei juuri nyt ole meidän murheemme. Lasi viiniä: jamas, ystävät.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti